Actueel
8 december 2023

Onderzoek naar het mengen van diverse grondstoffen

Door het gebruik van steeds meer verschillende grondstoffen is het belangrijk om goed grip te houden bij de productie van substraten. Bijvoorbeeld luchtige grondstoffen als houtvezel en zware grondstoffen als compost hebben een verschillend gedrag in het substraat.
Door deze grondstoffen te mengen heeft dit effect op o.a. voedingsgehaltes en luchtgehalte. En dit kan weer gevolgen hebben voor de teelt.

Hans Verhagen van RHP knowledge center for substrates voert momenteel een pilot onderzoek uit bij BOL specialist in substraten in het kader van het RHP collectief onderzoekprogramma. Hiervoor is in november gedurende drie weken de productie nauwlettend gevolgd, waarbij intensieve metingen zijn gedaan aan alle inkomende grondstoffen en een groot aantal uitgaande mengsels. In dit onderzoek test RHP rekenmodellen en wordt gekeken waar verbeteringen in het mengproces kunnen worden aangebracht.

Omdat we steeds meer gebruik maken van circulaire grondstoffen is dit erg belangrijk voor ons als bedrijf om ook in de toekomst substraten te blijven produceren die perfect aansluiten bij onze klanten. Want dat is waar we voor staan, substraten maken die perfect aansluiten op de wensen van onze klant.