Zonne energie

Ons productieproces is voor een heel groot gedeelte elektrisch. Zelfs onze huisvesting is al meerdere jaren vrij van gas en wordt elektrisch verwarmd. Alle stroom die hiervoor nodig is, wordt voor 100 % zelf opgewekt met zonnecollectoren op onze eigen productiehallen.

Grondstoffen

Voor de productie van onze substraten worden verschillende grondstoffen gebruikt. Dit zijn veelal natuurlijke grondstoffen en het is belangrijk dat deze op een verantwoorde manier worden ingezet. De keuze van grondstoffen bij het samenstellen van een substraat wordt bepaalt door: productveiligheid, beschikbaarheid, constantheid, wensen van de klant en duurzaamheid.

Responsibly Produced Peat

Veen is nog steeds de belangrijkste grondstof voor de substraat sector. Er is tot nu toe geen alternatief dat beter scoort op het gebied van productveiligheid, beschikbaarheid en constantheid. Wereldwijd groeit er nog steeds meer veen aan, dan dat er gebruikt wordt. Milieuorganisaties zijn echter kritisch over het gebruik van veen als grondstof voor plantenteelt. Na ontwatering van veengebieden komt er CO2 vrij en verandert het oorspronkelijke landschap. Om veen zo duurzaam mogelijk te gebruiken, is enkele jaren geleden het RPP (Responsibly Produced Peat) opgezet: een onafhankelijk Europees certificeringssysteem voor veenproducenten die veen op een verantwoorde manier winnen. Het doel van de RPP-certificering is te garanderen dat veen voor substraat uit verantwoorde bronnen afkomstig is. Onze doelstelling is dat in 2025 100% van het veen afkomstig is van RPP gecertificeerde bedrijven.

Via deze link is er meer te lezen over RPP, of bekijk deze video

Hernieuwbare grondstoffen

Een aantal grondstoffen die worden gebruikt voor onze substraten zijn hernieuwbaar. Dit zijn de grondstoffen bark, compost, houtvezel en kokos. Onze doelstelling is om in 2025 ons substraat voor 35% uit hernieuwbare grondstoffen te laten bestaan en dit in 2030 te verhogen naar 50%.

Bij gebruik van een groter percentage aan hernieuwbare grondstoffen in het substraat zal de watergeefstrategie moeten worden aangepast. Dit omdat veenarme substraten minder vocht bufferen. Een te kleine vochtbuffer in het substraat kan uiteraard ook een probleem gaan vormen in de afzetketen.

Ook de voeding tijdens de teelt moet door potgrondfabrikant en kweker anders worden benaderd. Veen heeft de unieke eigenschap als een soort accu voeding te bufferen. Bij veel veenvervangers is dit bufferend vermogen veel kleiner en zal een nauwkeurigere bemesting tijdens de teelt noodzakelijk zijn. Dit wordt mogelijk nog versterkt omdat de zuurgraad van veenvrije substraten veelal wat hoger is en daarmee de beschikbaarheid van diverse elementen in het gedrang kan komen.

Wij voeren veel proeven uit in samenwerking met onze klanten, hierbij hebben wij veel ervaring opgedaan met veenvrij en veenarm substraat. Met behulp van vochtsensoren is er bijvoorbeeld een andere watergeef strategie ontwikkeld die beter aansluit bij veenarme en veenvrije substraten. Ook is in deze proeven veel ervaring opgedaan met de voedingsbalans in een veenarm of veenvrij substraat.

Verpakking

Onze klanten hebben de keuze om hun producten los of verpakt te ontvangen. Alle verpakte producten worden op pallets aangeleverd die meerdere keren worden gebruikt. Gebruikte verpakking halen we retour bij onze klanten en wordt gerecycled.