Enthousiaste klant met 100% veenvrij substraat
Sinds 2022 vormen Plantanious uit Kwintsheul en Persoon Potplanten uit De Lier één geheel met 9 ha teeltareaal. Samen met hun neef en compagnon Quint Persoon kweken tweelingbroers Freek en Joost Jansen groene kamerplanten zoals Ficus, Monstera, Musa en Strelitzia en bloeiende tuinplanten zoals Alstroemeria, Hibiscus, Gerbera, Limonium, in de potmaten 17 t/m 35 cm. Zij bedienen klanten in heel Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk.
“Vanaf 1 januari volgend jaar accepteren enkele Britse retailers geen planten meer met veen in het substraat”, vertelt Freek Jansen. “Hoewel de regels voor Europa minder streng zijn, willen wij die klanten graag houden. We zijn in de zomer van ’22 dus maar gelijk in het diepe gesprongen.”
Allerlei consequenties
Die sprong maakte het bedrijf samen met vaste leverancier BOL, specialist in substraten uit Hoek van Holland. “Er is 2,5 jaar getest met verschillende mengsels zonder veen, ook van twee andere leveranciers. Het substraat van BOL kwam er als beste uit”, blikt Jansen terug.
Bram van Paassen, mede-eigenaar van het substraatbedrijf: “Alle gewassen, teelduren en seizoenen kwamen aan bod. Omschakelen naar een veenarm of veenvrij substraat heeft altijd gevolgen voor de manier van telen. Het product mag er niet onder leiden, dus je moet zorgvuldig te werk gaan en aanpassingen doorvoeren in de manier van oppotten, bemesten en water geven.”
Direct op het goede spoor
Voor Bram was Plantanious de eerste klant die de overstap in één keer wilde maken. “Best spannend, ook voor ons”, erkent hij. “Gelukkig zaten we direct op het juiste spoor. Houtvezel, kokosvezel, kokosgruis en bark vormen de hoofdingrediënten. Compost hebben we vrij snel laten vallen, omdat dit bij langere teelten resulteerde in een onstabiele pH. Voor perkgoed geldt dat bezwaar in mindere mate en kun je het heel goed meenemen in het recept.”
Beter stuurbaar
“We zijn erg tevreden met het mengsel waarin we nu telen”, vat Jansen samen. “Het is iets luchtiger dan de veenmengsels die we hadden. De pot draineert goed en blijft onderin minder lang nat. Ik ervaar het als beter stuurbaar. Kokosgruis geeft een uitstekende capillaire werking, waardoor we het waterniveau op de betonvloer lager in konden stellen. Ook het boren tijdens het oppotten verloopt goed. Qua bemesting en voedingsanalyses zien we ook niets geks. We laten eens per vijf weken grond monsters analyseren, om zeker te weten dat we niet uit de bocht vliegen. Dat hebben we het afgelopen jaar niet zien gebeuren.”
Van vijf naar één mengsel
Sinds 1 januari teelt Plantanious alleen nog maar in volledig veenvrij substraat. Bijkomend voordeel is dat het hele assortiment zich kiplekker voelt bij slechts één receptuur. In het ‘veentijdperk’ gebruikte Plantanious vijf mengsels. “Heel fijn om nu één mengsel te hebben, dat is gunstiger voor het ruimtebeslag, voor de logistiek en voor de communicatie met klanten die precies willen weten wat er in ons substraat zit”, stelt Jansen vast. “Prettig is ook dat we bij BOL konden blijven. Het is geen grote speler, maar daar ligt juist hun kracht. De lijnen zijn kort, er wordt snel geschakeld en er zit veel kennis en ervaring.”
Milieu-footprint zegt veel meer dan ‘veenvrij’
Veenvrij of ‘peat-free’ wordt door velen gezien als duurzaam. Bram van Paassen ziet het genuanceerder. “De substraattransitie draait om het reduceren van de milieu-impact gedurende de levenscyclus van het substraat. Daarvoor moet je alle grondstoffen en de ketenbrede gevolgen van het gebruik van een bepaald substraat tegen het licht houden. Denk daarbij niet alleen de gevolgen voor de teelt, maar bijvoorbeeld ook aan plantuitval in het handelskanaal. Wanneer dat allemaal duidelijk is, kun je een LCA milieu-footprint vaststellen. Daar wordt op brancheniveau aan gewerkt. Ik hoop echt dat we binnen afzienbare tijd een zuivere discussie kunnen voeren, ook op de Britse markt.”